Nőgyógyászati szűrővizsgálatok

Nőgyógyászati szűrővizsgálaton évente egyszer ajánlott megjelennie. Első vizsgálatra akkor érdemes bejelentkezni, ha a rendszeres nemi élet megkezdődött.

A vizsgálatra legalkalmasabb a ciklus 7-18. napja közötti időszak. Először a külső nemi szervet tekintjük át, a szeméremtest bőrének apró eltéréseit alaposan megvizsgáljuk, vírusfertőzés jelei után kutatunk, de nem kerülheti el a figyelmünket gyanús bőrelváltozás sem. Ezt követően a hüvely feltárása történik hüvelytükörrel, a nyálkahártya állapotát és a hüvelyváladék jellemzőit írjuk le. A méhszáj megtekintését kolposzkóppal végezzük, a méhszáj felszínét, nagy nagyítású monitoron Ön is megtekintheti a videokolposzkópunk segítségével. A méhszáj felszínéről megfelelő eszközökkel citológiai vizsgálathoz kenetvételt végzünk. Bimanuális tapintással vizsgáljuk át a kismedencében lévő szerveket, ilyenkor kerülhet felismerésre a jól tapintható kismedencei eltérések pl. myomák vagy cysták. A vizsgálat zárórészét képezi a hüvelyi ultrahang vizsgálat. A speciális vizsgálófej részletgazdag képet ad a kismedencei szervekről.

Általában nagy felbontású hüvelyi Uh történik, de bizonyos képletek megítélésében szükség lehet hasi Uh vizsgálatra is.

Méhnyakrák-szűrés

A méhnyakrák nagyon lassan, hosszú évek alatt fejlődik ki és így azon daganatos betegségek körébe tartozik, mely időben észlelve 100%-ban gyógyítható.

A méhnyakrák leggyakoribb kiindulópontja a méhszájon lévő laphám és a nyakcsatornában levő mirigyhám találkozásánál elhelyezkedő ún. junkcionális terület, illetve ennek elmozdulása nyomán gyors osztódással keletkező transzformációs zóna. E két zóna egy egészséges nőben is folyamatosan és jelentősen változtatja a helyét.

A méhnyakrákszűrés alkalmával sejtmintát veszünk, melyet tartósítva, kenet formájában juttatunk el gyakorlott citológus asszisztenshez, ahol azt mikroszkóp alatt vizsgálja. Olyan sejteket keres, amelyek a rákot megelőző vagy rákos elváltozásra utalhat.

A leleten régebben a CIN (Cervicalis Intraepithelialis Neoplasia) névvel illettünk, ma a SIL (Squamosus Intraepithelialis Laesio) elnevezést használjuk, és a Bethesda-klasszifikáció jelölései alapján megkülönböztetünk:

  • LSIL vagy LGSIL azaz low-grade SIL-t
  • HSIL vagy HGSIL-t, azaz a high-grade SIL-t, illetve
  • ASCUS (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance) vagyis bizonytalan elváltozásokat.

 

A LSIL-ben a diszplasztikus sejtek a hám alsó harmadát foglalják el, a HSIL-hez tartozó elváltozásokban pedig az alsó harmad határától fölfelé a teljes hámszélességig terjedhet a diszplasztikus sejtek által elfoglalt terület. A rákmegelőző állapotok időnként spontán gyógyulva eltűnhetnek, egymásba átalakulhatnak, de minél előrehaladottabb a folyamat, a regresszió aránya annál kisebb, és a progresszió lehetősége annál nagyobb.

A leleten, amit rendelőnkben e-mailben juttatunk el pácienseinkhez a korábbi elnevezéseket használjuk, az úgynevezett Papanicolau-skálát:

  • P1-2 normál
  • P3 bizonytalan
  • P4-P5 rákmegelőző, rákos állapot.

 

A leleten gyakran szerepelhet olyan megjegyzés is, hogy a minta HPV-gyanús. Ilyen esetekben kiegészítő HPV vizsgálattal lehet eldönteni, hogy valóban fertőzésről van-e szó, és pontosan a HPV melyik típusáról.

HPV nélkül gyakorlatilag nincs daganat, tehát ha bizonytalan leletek (pl. ASCUS, P3), LSIL illetve HPV-gyanú esetében elvégzett HPV – tipizálás eredménye negatív, akkor ki lehet jelenteni, hogy nagy valószínűséggel kizárható a rákmegelőző elváltozás jelenléte, műtéti beavatkozásra nincs feltétlenül szükség. A citológiai szűrés és a HPV- kimutatás együttes alkalmazásával szinte teljes biztonsággal kimondható a diagnózis és megfelelő kezelés kezdhető.

Pozitív HPV-lelet birtokában, ha alacsony kockázatú vírusfertőzésről van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, évente egy alkalommal szükséges citológiai vizsgálat.

Ha a nőgyógyászati rákszűrés kóros elváltozást derített fel, és különösen, ha magas kockázatú HPV fertőzés is fennáll, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egyszerű műtéttel (konizáció, LEEP) el lehet távolítani. A műtét akkor is elvégezhető, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Ez nem befolyásolja a későbbi fogamzóképességet. Műtét után sokszor már nem tudunk kimutatni HPV fertőzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok. Ezért, valamint az újrafertőzés veszélye miatt érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni.

Méhtest és petefészek szűrés

A nőgyógyászati vizsgálat részeként végzett hüvelyi Uh vizsgálat során részletgazdag képet kapunk a méh faláról, a méhet belülről bélelő endometriumról, valamint a petefészkekről.

A méh falában gyakran látunk myomákat. Bizonyos méret és elhelyezkedés valamint a jelentkező panaszok esetén ezek eltávolítása indokolt, vagy csak a myomát érdemes eltávolítani vagy már lezárt családtervezés esetén a méh eltávolítása is szóbajön.

A méh nyálkahártyában látott eltérések miatt- különösen idősebb korban gyakran kerül sor méhkaparásra – FrCu-ra –ez a leggyakrabban végzett nőgyógyászati beavatkozás. Rendelőnkben ugyanakkor lehetőség van nyálkahártya mintavételre, amely nem igényel altatást, azonnal fájdalommentesen elvégezhető.

A petefészekben látott cystikus eltérések jellegzetes Uh jelek alapján különíthetőek el, bizonytalanság esetén alapos kivizsgálás indokolt.

jelentkezés nőgyógyászati vizsgálatra