Human Papilloma Vírus – a HPV

A HPV (Humán Papilloma Virus) egy kórokozócsalád, amelynek eddig 130 típusát azonosították. A nők 8 százaléka fertőződik meg élete során e víruscsalád valamely tagjával. Leggyakrabban szexuális úton terjed. Lappangási ideje alatt is fertőző.

A HPV leginkább szexuális úton, kontaktusok útján terjed, ráadásul a szex minden formájával, ezért is tekinthető napjaink leggyakoribb vírusos eredetű szexuális úton terjedő betegségének. A fertőzések többsége a 15-25 év közötti lakosságot érinti. Ebben az életkorban a szexuálisan aktív korosztály érintettsége 70% körül van, 35 év felett 1-2% a fertőzöttség. Egyes becslések szerint az aktív szexuális életet élők 80%-a legalább egyszer átesik a fertőzésen az élete folyamán, és 5-10 százalékuknál hosszan tartó HPV-fertőzés alakul ki.

A Humán Papillomavírus (HPV) fertőzés változatos tünetekkel mutatkozik. Azonban gyakran tünetmentes, „néma” fertőzés, így a beteg orvoshoz sem fordul. A fertőzésre sok esetben szűrővizsgálat hívja fel a figyelmet. A tünettan a fertőzést okozó vírus fajtájától és a fertőzés kialakulásának helyétől függ. A fertőzés úgy alakul ki, hogy a kórokozó a bőrre, és/vagy a nyálkahártyára kerül. Rendszerint nem észlelhető hámsérüléseken keresztül a felszínt borító hám alsó, ún. bazális rétegéig jut, és beépül ezekbe a sejtekbe. Ezután évekig képes nyugalmi állapotban, azaz elváltozást nem okozva a sejtekben tartósan élni. Kedvező körülmények között a szervezet a HPV-fertőzést legtöbbször legyőzi. Ennek időtartama átlagosan 9-24 hónap. Kóros elváltozást az azonos típussal való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat. A fertőzést követően több év is eltelhet, mire a kóros sejtburjánzás következtében daganatos elváltozás alakul ki. Az időben felismert HPV-fertőzés által okozott elváltozás kezelhető, a korai daganatos elváltozások közel 100%-ban gyógyíthatók. A rák kialakulását különböző tényezők is segítik, úgy mint a több HPV-vírus egyidejű jelenléte, a szervezet legyengült immunrendszere, egyidejű társbetegségek fennállása (pl. AIDS), dohányzás, hormonális fogamzásgátló…

Általánosságban elmondható, hogy a HPV-fertőzés kontakt úton terjed, a fertőzés úgy alakul ki, hogy az egészséges hám érintkezésbe kerül a fertőzött hámmal.

Daganatot okozó képesség alapján három csoportot különböztetünk meg:
• HR – magas rizikójú: nagy valószínűséggel rákot okoz
• NA – nem azonosított HPV-típus, vagy átmeneti rizikójú: kicsi az esélye, de nem kizárt, hogy rákot okoz
• LR – alacsony rizikójú: nem okoz rákot

HPV típusok rizikócsoportjai:
magas kockázatú (HR): 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68
nem azonosított, vagy átmeneti kockázatú (NA): 2a, 3, 7, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 51, 53, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87, 89, 90, 91
alacsony kockázatú (LR): 6, 11, 42, 43, 44, 55

A HPV16 jelenléte a méhnyakrák szempontjából több mint 400 szoros kockázatot jelent.

A 6-os és 11-es HPV felelős a genitális szemölcs megbetegedések körülbelül 90%-áért, ezen belül a condyloma kialakulásáért 100%-ban.

A 16-os és 18-as HPV felelős a nagyfokú cervicalis dysplasia (HSIL, CIN 2/3) és in situ adenocarcinoma (AIS) esetek körülbelül 2/3-áért, valamint a nagyfokú vulvaris dysplasia (VIN 2/3) esetek körülbelül 2/3-áért.

A vírusfertőzöttség kimutatására géndiagnosztikai eljárást (PCR) alkalmazunk, a mintavétel a fertőzött területről történik. Méhnyak fertőzés esetén a méhnyakrák-szűrés kapcsán végzett citológiai mintavételhez hasonlóan.

A kezelés attól függően, hogy a vírus melyik fajtája okozta a fertőzést, történhet ecseteléssel, vagy sebészi úton. A sebészeti beavatkozás történhet fagyasztással, lézeres műtéttel esetleg LEEP vagy elektro-sebészettel. Mivel a HPV azt használja ki, hogy az immunrendszer legyengült, ezért nagyon fontos az immunrendszer erősítése.

A vírusfertőzés célzott módon (mint például a bakteriális fertőzések antibiotikummal) nem kezelhető, nincs rá specifikus gyógyszer. A szervezetnek kell legyőznie a fertőzést. Amennyiben spontán gyógyulás nem következik be, abban az esetben immunrendszert erősítő módszerekkel érhető el eredmény. A HPV kezelése jelenleg a fertőzés által okozott betegségnek megfelelően kell, hogy történjen (szakmai irányelvek). A legfontosabb a megelőzés, ennek lehetőségei a biztonságos szex, monogám és tartós párkapcsolat, a mechanikus védelem (rendszeres óvszerhasználat), a szűrővizsgálat és a védőoltás. A védőoltások rendelésünkön elérhetőek.

HPV elleni védőoltás

Mivel a már létrejött HPV-fertőzésnek hatásos ellenszere nincs, nagyon lényeges a megelőzés! A HPV elleni védőoltás inaktivált (nem élő) vírusokat tartalmaz a fent említett négy típusból, vagyis a méhnyakrák és a szemölcsök kialakulása ellen hathatós védelmet nyújt.

A HPV elleni védőoltást három részletben adják be: az első után két hónappal, majd újabb hat hónap elteltével követezik az utolsó vakcina. Az oltást követően is rendszeresen folytatni kell a HPV PAP-teszttel való ellenőrzést, méhnyakrák-szűrést.

A témával kapcsolatban bővebb információt itt olvashat.

jelentkezés HPV szűrésre