Condyloma fertőzés

A Condyloma vagy genitális szemölcs, a szeméremtesten és környékén, a végbéltájékon, a hüvelyben és a méhszájon előforduló, kicsiny hússzínű kinövés. Elhanyagolt esetben hatalmasra növekedhet. Okozója a HPV 6 és a HPV 11 típusú vírus.

A vírus okozta human papillomatosis, ha a bőrfelszínen jelenik meg a szaruréteg túlburjánzását okozza.

Gyakran csak a kinövés jelentkezik, időnként azonban égő, kellemetlen, néha viszkető érzéssel, néha fájdalommal is járhat.

Előfordul, hogy tünetet nem okozva, véletlen leletként, nőgyógyászati szűrővizsgálat kapcsán derül ki a fertőzöttség.

A nyálkahártya elváltozások puhábbak, gyorsabban nőnek, vérzékenyebbek, gyakrabban felülfertőződnek, váladékozhatnak.

A bőrfelszínen megjelenő változat esetén, a típusos klinikai kép alapján a diagnosztika általában nem okoz problémát, a méhszájon lévő un. lapos condyloma gyanúja esetén ecetsavas ecsetelés segít az elkülönítésben.

Szubklinikus fertőzések igazolására, és a nem jellemző klinikai kép pontosítására szolgálhat az érintett területből vett minta szövettani vizsgálata és a virus DNS kimutatására szolgáló géndiagnosztikai vizsgálat (PCR).

Amennyiben az eltérés igazolódik maró hatású oldattal történő ecsetelés javasolt, melyet hetente kell ismételni, csak orvos végezheti, és terhességben nem alkalmazható.

Patikai forgalomban, van otthoni kezelésre szolgáló vegyület is, ennek koncentrációja lényegesen kisebb, ezáltal az esetleges sikeres kezelés is ritkább.

Végleges megoldásként műtétes ellátás javasolt: nagy frekvenciájú elektromos kés segítségével az eltérést nyomtalanul eltávolíthatjuk. Utóbbi kezelés hozzáférhető rendelőnkben is, lokális érzéstelenítés mellett.

A hosszú időn át fennálló, előrehaladott condyloma megbetegedés talaján rákos elváltozás is kialakulhat!

Miután a fertőzés gyakran makacs, nehezen gyógyuló és gyógykezelhető betegség a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni.
Fontos a szexuális partner kivizsgálása, fertőzés esetén az azonnali kezelése, valamint a továbbterjedést megakadályozását szolgáló intézkedések (szexuális önmegtartóztatás, monogám életmód, óvszer használata) bevezetése.

Miután az elváltozás kialakulása védőoltással is megelőzhető, annak használata javasolt.