Conisatio

A conisatio a méhnyak betegségeinek nemcsak megállapítására, hanem akár kezelésére is alkalmas műtéti beavatkozás. Nevét onnan kapta, hogy a műtét során egy kúp alakú részt (conus) távolítanak el a méhnyakból.

Annak megállapítására, hogy a méhszájon látott elváltozás jó vagy rosszindulatú, szövettani mintavétel szükséges, erre szolgál az a műtét. A szövettanra vett minta mikroszkópos vizsgálatát patológus végzi, és információt ad az elváltozás kiterjedésével kapcsolatban is. A gyanús elváltozás formája és kiterjedése szerint a méhszájból kúpszerű részt távolítanak el, conisatiót (ejtsd: konizációt) végeznek. Ez történhet gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben vagy altatásban.

A kimetszett kúp mélysége és nagysága az életkortól és a talált lelettől függ, erről az operáló orvos dönt. Az esetek egy részében egyidejűleg a méhnyálkahártyát is „lekaparják” (curettage) szövettani vizsgálat céljából.

A kúp kimetszése után, a nyakcsatornába egy gumicsövet (draint) helyeznek, majd a méhnyakon keletkezett sebet összevarrják felszívódó sebészi varróanyaggal, így varratszedés nem szükséges.

Hét nappal a műtét után a gumicsövet egy nőgyógyászati vizsgálat során eltávolítják.