Petefészek cysta

A petefészekben kialakuló folyadéktartalmú elváltozásokat összefoglaló néven cystáknak nevezzük. Ha a petefészek működik, abban hónapról-hónapra is növekedhetnek folyadéktartalmú képletek, azonban ezeket follikulusoknak nevezzük és semmilyen körülmények között nem kórosak. A follikuláris tüszők a tüszőrepedés előtt körülbelül 25 mm-es nagyságot érhetnek el.

Miután a petefészek cysta időnként véletlenül kerül diagnosztikára pl. hasi ultrahang vizsgálat kapcsán derül rá fény, a fenti tényre minden vizsgálónak gondolni kell. A valódi petefészek cysta átmérője a 30 mm-t meghaladja. Az elváltozás lehet jóindulatú és rosszindulatú, ennek elkülönítésére jól meghatározott szakmai szempontok alapján kerülhet sor.

A cysta diagnosztikájában több vizsgálat lehet a segítségünkre, amelyből a nőgyógyászati vizsgálat az elsődleges. A képalkotó vizsgálatok közül fontos szerepe van az nőgyógyászati, ún. hüvelyi ultrahang vizsgálatnak (TVS). Ennek kapcsán morfológiai esetleg áramlási jeleket is lehet értékelni. Jelenős szerepe lehet az MRI-nek.

Ha az Uh jelek alapján, felmerül a cysta rosszindulatúsága, tumor marker vizsgálatokat javasolunk. A CA-125 valamint a HE4 markerek nagy biztonsággal jelezhetnek malignus transzformációt, de egyes megbetegedésekben, például az endometriozisban értékük nemritkán szintén emelkedhet. Ezen tumor markerek szűrésére van lehetőség a rendelőnkben.

Bizonyos méret estén az egyszerű petefészek cysták műtéti eltávolítása indokolt, mert megrepedésük esetén vagy a petefészek megcsavarodását előidézve komoly hasi problémákat okozhatnak. A műtét az esetek többségében endoszkópos beavatkozás szokott lenni, ritkán kényszerülünk nyílt hasi műtétre – ami mindig kötelező ha a rosszindulatúság felmerül.

Más esetben a cysta mérete megkisebbíthető UH vezérelt szúrással, azonban a korai visszanövekedés miatt ez a módszer csak abban az esetben alkalmazandó, ha a műtétes eltávolítás nehézségekbe ütközik.