FrCu (méhkaparás, kisműtét stb.)

A köznyelvben méhkaparásnak, kisműtétnek, fractionalt curettage-nak, röviden FrCu-nak nevezett nőgyógyászati beavatkozás a méhnyálkahártyából történő mintavételt jelent. A beavatkozás célja, egyrészt a nyálkahártyából vett minta szövettani diagnózisa, másodsorban a rendellenes méhvérzések, különösen a menopausalis, esetleg perimenopausalis (az utolsó vérzés körüli) korban jelentkező vérzészavarok kezelése.

Ha a vérzés olyan bő, hogy az már veszélyezteti a páciens egészségét, és hagyományos módszerekkel – gyógyszerrel, véralvadás elősegítőkkel, méhösszehúzókkal nem tudjuk leállítani a vérzést, un. haemostiptikus (vérzést elállító) küretet végzünk, melynek során a méhnyálkahártyát alaposan lekaparjuk, minek eredményeképpen a vérzést az esetek közel 100%-ban sikerül elállítani.

Abban az esetben ha a tervezett beavatkozás célja mindössze a képalkotó vizsgálatokkal kórosnak ítélt nyálkahártya szövettani diagnosztikája, rendelésünkön lehetőség van a mintavételt lokális érzéstelenítésben, rövid idő alatt kivitelezni.