Endometriosis diagnosztikája és terápiája

Többségében a nők reproduktív életkorában diagnosztizálható megbetegedés, melynek lényege, hogy a méh belfelszínét borító nyálkahártya (az endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik. Az elnevezését az „endometrium” – „méhnyálkahártya” szóból kapta, amely minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül, és vérzés formájában leválik.

Az endometriózis megjelenhet a a szervezet bármely pontján, de leggyakrabban a petefészkekben, a petevezetékekben, a méhet függesztő szalagokban, a méh izomfalában, a hüvely és végbél közötti rétegben –az úgynevezett rectovaginalis septumban valamint a belekben és a kismedence hashártyával borított részein.

Endometriosis

Ha a betegség a petefészkeken jelenik meg ún. „csokoládé ciszta” alakul ki, ezt endometriómának nevezzük Ez számos esetben tünetek okozása nélkül, véletlenül kerül felfedezésre.

Csokoládécysta a petefészekben

Az endometriózisos csomók az endometriumhoz hasonlóan reagálni képesek a ciklusosan változó hormonhatásokra így minden hónapban újraépülnek és leválnak. Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriozisos szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra, ezért a szövettörmelék szétszóródhat a hasüregben a csomó körül gyulladás, heg alakul ki. Ha betegség a petefészek belsejébe kerül, a petefészek alkotta tokon belül zajlik ez a ciklusos növekedés, így jön létre a hónapról-hónapra mind nagyobb endometrióma.

Tünetek

Leggyakrabban fájdalom hívja fel a figyelmet a betegség meglétére. Ez jelentkezhet a menstruációs vérzés előtt és alatt, amely általában súlyosabb, mint a normálisan kialakuló menstruációs görcs. A fájdalom jelentkezhet a házasélettel összefüggésben,igen jellemző tünet a húzó jellegű keresztcsonti fájdalom. Az egyéb tünetek közé sorolhatók a fáradékonyság, a véres széklet, a hasmenés vagy székrekedés váltakozása. Amennyiben a hólyag is érintett görcsös vizelés és vérvizelés jelentkezhet. A betegség legrettegettebb szövődménye a meddőség kialakulása. Az endometriózisban szenvedő nők egy csoportja ugyanakkor tünetmentes.

Diagnosztika

Az endometriózis diagnosztizálásában igen fontos szempont, hogy a krónikusan jelentkező panaszokkal érkező páciensek esetében gondoljunk a betegség lehetőségére. A fizikális vizsgálat során a tapintási lelet sok esetben már valószínűsítheti a betegség meglétét, amit kismedencei UH vizsgálat során tovább pontosíthatunk. A diagnosztikában egyre többször szóba kerülnek a különböző radiológiai módszerek is, elsősorban az MR vizsgálatnak van komoly találati biztonsága.

A biztos diagnózis megszerzéséhez csak a szövettani diagnózison keresztül juthatunk, amit csak műtét végzésével tehetünk meg. Ezért endometriózis lehetősége esetén elengedhetetlen a hastükrözés vagy laparoszkopia elvégzése.

A diagnosztikusan végett laparoszkópia jelentősége nemcsak abban van, hogy a tipikus tüneteket produkáló páciensek hasába betekintsünk, és ott láthassuk az elváltozás megjelenési formáját és stádiumát, hanem az ott talált állapotot akár azonnal is meg lehessen oldani a lehető legkisebb műtéti terhelés mellett.

Kezelés

Az endometriózis korszerű kezelése az operatív és a kiegészítő gyógyszeres kezelésből áll. Ugyanakkor nem elhanyagolható a természetes gyógymódok, étrendi változtatások bevezetése a kórkép hatékony kezelése során. Általánosan elfogadott nézet, hogy a betegség primer operációjával biztosítható leginkább a tartós tünetmentesség. A műtétet célszerű felkészült szakemberre bízni, mert annak elvégzése speciális jártasságot igényel. Műtét után több korszerű, hormonális célzott kezelés létezik. A hormonokkal történő kezelés célja a peteérés átmeneti felfüggesztése, ebből a célból sok esetben egyszerű fogamzásgátló tabletták is használhatóak. Olyan esetekben amikor az endometriozis meddőségi panaszok miatt kerül felismerésre, a kezelésre a szakmai ajánlások az ún. GnRh-analógok használatát írják elő. A kezelés 3-6 hónapos injekciós kúrából áll, melyet a megfelelő szabályok betartása mellett a társadalombiztosítás 100%-ban támogat. A páciensek csak kijelölt centrumokban részesülhetnek a kezelésben. Néhány éve már Magyarországon is hozzáférhető kifejezetten az endometriozis kezelésére törzskönyvezett legújabb készítmény is, melynek komoly előnye a rendkívül jó tolerálhatósága. A gyógyszert  árilis 1-től  már bármelyik nőgyógyász szakorvos rendelheti betegének és nem szükséges kijelölt centrum felkeresése.

A témában bővebb információkat Dr. Fekete István előadásából tudhat meg.

jelentkezés Endometriosis diagnosztikára