Laparoszkopia

Az endoscopia vagy laparoscopia olyan műtéti forma, amikor a behatolás néhány centiméteres metszéseken keresztül történik, szemben a laparotómiával amikor nagyobb hasi metszésen keresztül végezzük el a műtétet.

A laparoscopos műtétek előnye a lényegesen rövidebb lábadozási idő, ezáltal a gyorsabb visszatérés a munkába, illetve szokásos hétköznapi tevékenységekhez. A műtétet követő fájdalom lényegesen kisebb, ami előnyös a gyors gyógyulás szempontjából. A kisebb fájdalom a kisebb metszéseknek köszönhető.

A laparoscopia során a műtéti területet egy nagy felbontású kamera képén keresztül látjuk, ezért olyan elváltozásokat is észrevehetünk, melyek nyitott műtét esetén elkerülhetnék figyelmünket, illetve nem is látszanának szabad szemmel.A nagy nagyítás és finom műszerek segítségével a beavatkozások precízebben kivitelezhetőek, mint nyitott műtétek esetén.

A műtéti idő általában hosszabb, mint nyitott műtét esetén. Feltárási nehézségek adódhatnak a nem megfelelő műtéti előkészítés esetén. Bizonyos szövődmények ellátása kellő biztonsággal csak nyitott has mellett oldhatók meg, ilyen esetekben a has megnyitására kényszerülhet az operatőr.

A beavatkozások teljesen más készségeket igényelnek, melyek elsajátítása nehéz, és időigényes, ilyen jellegű műtéttechnikában nem minden szakorvos járatos. A tervezett beavatkozás előtt érdemes informálódni.

Leggyakoribb laparoscopos műtéti típusok:

Diagnosztikus laparoscopia

Meddőség és krónikus kismedencei fájdalom esetén végzett műtét, mely során amennyiben operálható elváltozást találunk (pl.: összenövések, amiket ultrahang vagy más képalkotó vizsgálatokkal sajnos nem láthatunk) természetesen annak ellátása is megtörténik. A petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata- laparoscopos chromopertubáció -az egyik leggyakoribb nőgyógyászati endoszkopos műtét.

Cystectomia vagy adnexectomia

Törekszünk az ép petefészek állomány megőrzésére, ezért az esetek többségében csak a cysta eltávolítása történik. Rosszindulatúság gyanúja esetén (ilyenkor inkább nyitott műtétet végzünk) tanácsos a teljes petefészket eltávolítani, méghozzá úgy, hogy a cysta tartalma ne folyjék ki a hasüregbe.

Méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség az esetek döntő többségében valamelyik petevezetékben található. Nagy vérzéssel járó esetek kivételével, szinte mindig laparoscoppal operálunk. A műtét során az érintett petevezetéket általában eltávolítjuk. A szervmegőrző beavatkozások késői sikeressége (működőképes lesz-e a visszahagyott petevezeték) kétséges.

Myomaenucleatio

Laparoscoppal mind a myomagöb kiágyazása, mind a méh eltávolítása kivitelezhető. Amennyiben a családtervezés még nem lezárt, a méh megőrzése érdekében a szervkímélő technikák a választandók. Amennyiben már biztosan nem kíván több terhességet vállalni nőbetegünk, a méh eltávolítása jön szóba, hiszen ezáltal a későbbi kiújulás, illetve ismételt panaszok és műtét kerülhető el.

Méheltávolítás

A méh eltávolítására nyitott vagy laparoscopos műtét esetén is két megoldás létezik. Az egyik megoldás szerint csak a méh testet távolítjuk el, (a myomák döntő többségében itt találhatók) és a méhnyakat megőrizzük. Csak jóindulatú elváltozás esetén alkalmazható eljárás, és csak abban az esetben ajánlott, ha a méhnyak egészséges a kismedencei szalagok épek, a méh nincs megsüllyedve. Hátránya, hogy későbbiekben a méhnyak daganatos elfajulása nem kizárható, ugyanakkor ennek esélye megfelelő szűréssel minimalizálható. Előnye a rövidebb, egyszerűbb és talán rizikó mentesebb műtét és sokak szerint a jobb medencefenéki szerkezet.