PCT: post coitalis teszt

A vizsgálat lényege, hogy a ciklus középidejében, közvetlenül a várható ovuláció előtt, védekezés nélküli szeretkezés után 2-5 órán belül mintát veszünk a méhnyakban lévő váladékból. A minta mikroszkópos vizsgálatból kiderül, hogy a hüvelyváladékban van e sperma, milyen a mozgásuk, várhatóan képesek e eljutni a petesejtig, hogy legalább elméleti esélye legyen a megtermékenyülésnek.

Az ovulatio idejében a cervicalis nyák mennyisége megnő, nyújthatósága, átjárhatósága fokozódik. Némely esetben ezt a jelenséget a hölgyek hüvelyi folyásként is aposztrofálhatják.

Ebben az időszakban a spermiumok is eredményesebben képesek áthatolni ezen a váladékon, aminek élettani szerepe a belső nemi szervek védelme. Abban az esetben, ha a nyák sűrű, vagy olyan összetevőket tartalmaz, ami gátolja a spermiumok mozgását, esetleg elöli azokat, alakulhat ki cervikalis okú meddőség. Sajnos ilyen esetekben a megtermékenyülésre inseminatioval van lehetőség.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A megbeszélt találkozó előtt kb. 2-6 órával Önnek együtt kell lenni a párjával. Ezt követően a tisztálkodás során kerülni kell a hüvelykiöblítését, természetesen letusolhat.

A teszt előkészületei hasonlítanak egy általános nőgyógyászati vizsgálathoz, majd egy speciális fecskendővel nyákot szippantunk ki a cervixből. A mintát azonnal megvizsgáljuk a mikroszkóp alatt. Az értékelést során a nyák mennyiségét, tisztaságát, nyújthatóságát, valamint a pH-ját ellenőrizzük. A paramétereket 10 –es skálával jellemezzük. Normális lelet ha legalább 8 pontot elér a minta, valamint a látóterekben minimum 20 db jól mozgó hímivarsejtet találunk. Abban az esetben ha a tesztet kedvezőtlennek ítéljük, általában szükség van annak megismétlésére, ugyanis ismételt kedvezőtlen esetben a teszt egyértelműen inseminatio végzését indokolja.

A vizsgálat során látható mikroszkópkép

jelentkezés PCT - post coitalis - vizsgálatra