Az inszemináció (AIH/AID)

Az inseminatio az asszisztált reprodukciós technikák egyike. Lényege, hogy a spermiumok nem közösülés útján, hanem megfelelő előkészítést követően, katéter segítségével juttatjuk a genitális traktus valamelyik szakaszába. A beavatkozással gondosan végzett stimulatiót követően 8-14%-os sikerességi ráta is elérhető.

Formái:
Paracervicalis inseminatio: ilyenkor az ondóbevitel portiosapka felhelyzésével történik.
Intracervicalis inseminatio: a megfelelően előkészített spermiumokat a cervixbe fecskendezzük.
Intrauterin inseminatio: Az előkészített spermiumokat a méh üregébe fecskendezzük egy katéter segítségével.
Intratubaris inseminatio: egy speciális duplakatéter segítségével hüvelyi feltárásból ultrahang ellenőrzéssel, vagy anélkül, a petevezetékek megkanülálhatók és az előkészített spermiumok befecskendezhetők.

Mindegyik módszer végezhető a partner saját spermiumaival, ekkor homológ inseminatioról beszélünk (AIH: Arteficialis inseminatio homolog), vagy idegen spermium felhasználásával (AID: Arteficialis donor inseminatio).

A módszert elsősorban akkor alkalmazzuk, ha az ondó minősége nem teszi lehetővé a spontán teherbeesést, vagy a cervicális nyákban nem kellő számú hímivarsejtet találunk. A peteérést serkentő gyógyszerek alkalmazása után a spermiumokat a petesejt közelébe juttatjuk, ezáltal elősegítve a megtermékenyülést. A beavatkozásra azon a napon kerül sor, amikor az ultrahangos- és hormonvizsgálatok eredményei alapján – a hormon stimulatios kezelés után – a petefészekben egyszerre több petesejt érett meg és lökődött ki. A beavatkozást megelőzően legalább 3 nap coitus tilalom van életben. A beavatkozást követően legalább 20 perc fektetés ágynyugalom indokolt. A beavatkozás elvégzésének egyik előfeltétele, hogy hüvelyi gyulladás ne álljon fenn, ezért gyanú esetén azt jelezni kell, azért hogy még időben kezelni lehessen. Nem megfelelő hüvelyi tisztaság esetén az inseminatios kezelést felfüggeszthető, ellenkező esetben ritkán kismedencei gyulladás is kialakulhat. Abban az esetben, ha a petesejtek nem teljes számban lökődtek ki, a beavatkozás a következő napon megismételhető, un. reinseminatiot végezhető. A beavatkozás során vagy azt követően jelentkező enyhe alhasi görcs ill. vérezgetés a beavatkozás lehetséges velejárója, abban az esetben, ha ez állandósul, azt azonnal jelezni kell az inseminatiot végző orvosnak.