Ovuláció

A petesejt kiszabadulását nevezzük ovulációnak vagy peteérésnek. A hölgyek szervezete a termékeny időszakban minden hónapban termel egy FSH nevű hormont (tüsző stimuláló hormon), ami a petefészekben lévő petesejtkezdemények érését serkenti.

Az érésben lévő petesejtek növekedésük során egy ösztrogénnek nevezett hormont termelnek. Ez a hormon felelős a női megjelenésért és nem utolsósorban ennek hiányában nem működik megfelelően a nemi ciklus. Ha elég ösztrogén termelődik, ez általában a ciklus 12-17. napjára következik el, a legérettebb tüszőből kilökődik egy érett petesejt.

Az eseményt egy harmadik hormon idézi elő, ami csak megfelelően tartós és magas ösztrogén szint esetén termelődik. Az LH (luteinizáló hormon) az FSH-hoz hasonlóan az agyalapi mirigyben termelődik. Amikor a szintje a legmagasabb, indul meg a tüsző falának gyengülése és 24 órával később a petesejt kiszabadul.

A megrepedt tüsző fala átalakul és elkezdődik egy újabb hormon termelése. A progeszteron készíti elő a méh nyálkahártyáját az esetlegesen megtermékenyülő petesejt befogadásához, miközben megakadályozza hogy újabb petesejt szabaduljon ki az adott ciklusban.

Ha nem következik be megtermékenyülés az üres tüsző 15 napig funkcionál, majd hasonlóan a ki nem repedt follikulusokhoz, elsorvad. Amint a progeszteron szint lecsökken kezdetét veszi az újabb petesejtkezdemények érése.

Számos hölgy érez hasi fájdalmat, úgynevezett középidős fájdalmat, amikor megtörténik a peteérés. Szintén gyakori tünet lehet a mellek érzékennyé válása. Az ovuláció előtti napokon a hüvelyváladék bővebbé válhat, általában áttetsző, jól nyújtható.

Az ovuláció jelző eszközök a petekilökődést megelőző LH-csúcsot mutatják ki. Ma már kaphatók a patikákban ovulációs tesztek

Készíthetünk grafikont is a testhőmérsékletünkről, hiszen az ovuláció idején néhány tized C-os emelkedést észlelhető.