Terhesgondozás

A terhesgondozás ideális esetben már a terhességre való készüléssel kezdődik. Fontos a gyermekáldásra vágyakozó hölgyek testi és lelki felkészülés. E célból hasznos segítőtársak a terhességi vitaminok, amelyek szedése már prekoncepcionálisan javasolt. A piacon található sokféle készítmény közös tulajdonsága, hogy használatuk mellett biztosítható a kismamák ásványi és nyomelem háztartásának egyensúlya.

Menszeszkimaradás esetén célszerű egy egyszerű tesztvizsgálattal tájékozódni. A piacon kapható tesztek a HCG nevű hormon kimutatására szolgálnak. A korszerű vizelet tesztek már a néhány napos terhesség kimutatására is alkalmasak.

Pozitív teszt esetén az első találkozás alkalmával ismerjük meg a kismama kórelőzményét. Fontos a várandós betegségeiről tudomást szerezni, ismerni kell az általa szedett gyógyszereket, a családjában előforduló megbetegedéseket.

Az utolsó vérzés dátumából van lehetőségünk a terhességi kor meghatározására, a szülés időpontját ugyancsak ebből az adatból tudjuk megadni. Ha az utolsó menszesz ideje bizonytalan, a korai UH során mért adatok adhatnak támpontot. Ekkor gyakran még csak a terhesség korai jeleit fedezzük fel, ha az embryo is ábrázolódik, a terhesség bizonyítottá válik. Általában az 5-6. héttől már van szívműködés, ami a vizsgálat során jól látható. Amennyiben 1 éven belüli rákszűrés nem történt, a cytológiai mintavételt szintén az első viziten végezzük el.

A terhesség első harmadában a belgyógyászati vizsgálaton, érdemes EKG-t készíteni, ismert magas vérnyomásbetegség esetén a gyógyszerek a terhesség alatt is szedendők. Ha nem történt rendszeres fogászati ellenőrzés, azt ebben az időszakban mindenképpen indokolt elvégeztetni. A rendszeres terhestanácsadásban és gondozásban oroszlánrészük van a védőnőknek, akik általában a 12. héten veszik gondozásba a kismamákat.

A vérvizsgálatok során ellenőrizzük a vércukor szintet és vérképet, szűrjük a szifilisz és Hepatitisz B fertőzést. Meghatározzuk az anya vércsoportját, valamint azt hogy van-e antitest az anyai vérben.

A terhesség 9 hónapja alatt vannak olyan vizsgálatok, amelyeket meghatározott időpontokban indokolt elvégezni:

  • ultrahangszűrés a 12. héten a fejlődési rendellenességek kiszűrésére. A magzati tarkóredő mérés az ultrahang leleten NT jelzéssel látható. Ez az érték 3 mm-ig számít normálisnak. A terhesség második trimeszterében a nyaki redő megvastagodás értéke 5 mm felett számít kórosnak.
  • AFP (alfafetoprotein) meghatározása a 16. héten.
  • A 18. héten az ismétel magzati UH során, az AFP érték ismeretében átvizsgálják az egyes szervrendszereket a fejlődési rendellenességek kizárására.
  • ultrahang vizsgálatok a terhesség 23., 32. és a 38. hetében indokoltak. A magzat testméreteit a standardizált fejátmérő (BPD), mellkasi méretek (Thorax) és a combcsont hosszának (FL) meghatározásával követjük, de mindig ellenőrizzük a lepény állapotát, elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét.
  • 24. és a 28. hét között végezzük el a terhességi cukorbetegség szűrését

A terhesség 26. hetétől (második trimeszter)az orvosi ellenőrzések háromhetente történnek, majd a 36. hét után már hetente szükséges ellenőrzésen megjelenni. Ilyen alkalmakkor CTG vizsgálat történik. Ennek lényege hogy a kényelmesen pihenő kismama magzatának szívműködését regisztráljuk. Az így kapott 20-30 perces görbékből következtetünk a magzat méhen belüli állapotára. Eltérés esetén kiegészítő vizsgálatokat végzünk, de a szülés megindítása is indokolt lehet. Ha a szülés a terminusig nem indul meg, akkor attól kezdve a mindennapos ellenőrzés elengedhetetlen.

Az itt felsorolt vizsgálatok mellett még további vizsgálatokat is kérhet az orvos a kismama állapotától és panaszaitól függően. Terhesség során a terhesgondozást a szülész-nőgyógyász szakorvos, a családorvos és a védőnő együtt végzi.

jelentkezés terhesgondozásra