Méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A tartós fogamzásgátlás biztonságos és költséghatékony módja az intrauterin eszköz (IntraUterine Device – IUD), hagyományos magyar nevén a „spirál”. A világ szinte minden országában használják, nagyon sok változata kapható.

Az intrauterin eszközök fő előnye más fogamzásgátló módszerekkel szemben, hogy eredményes használata független a nő motiváltságától, idősebb vagy dohányzó nők is használhatják, szoptatás alatt is alkalmazható miután egyáltalán nem befolyásolja az emlők tejtermelését.

Az intrauterin eszköz postcoitálisan is használható a fogamzás megelőzésének céljából. Ebben az esetben az aktus utáni 6 napon belül fel kell helyezni az eszközt.

Nem végleges fogamzásgátlás. Hasonlóan a többi fogamzásgátló módszerhez, használata nem befolyásolja a későbbi teherbeesés valószínűségét.

A tudomány fejlődésével egyre korszerűbb intrauterin eszközök kerültek forgalomba.

Az első eszközök úgy működtek, hogy megakadályozták a megtermékenyült petesejt (embrió) beágyazódását azzal, hogy enyhe helyi gyulladást idéztek elő a méhüregben.

Ma a fogamzásgátló hatás jórészt a réztartalomnak köszönhető. A rézionok megbénítják a méhüregbe jutott spermiumokat azáltal, hogy a mozgásukhoz szükséges Zn (cink) ionok rézre cserélődnek ki.

Természetesen a helyi izgalom is megakadályozza a beágyazódást.

A módszer javasolt: szoptatós anyáknak, hormont szedni nem akaró, vagy egészségügyi okokból nem szedő hölgyeknek.

A hazai szabályozás és szokások szerint általában 5 évenként lecserélendő az ilyen eszköz, ezzel akadályozva meg egy esetleges fertőzéses szövődményt.

Az eszközök nyilvánvaló hátránya közé sorolandó, hogy gyakran okoz bővebb, elhúzódó menszeszeket, nem megfelelő ellenőrzési gyakoriság esetén megemelkedhet a fertőzéses szövődmények előfordulása. Miután a petesejt megtermékenyülése az eszköz mellett is bekövetkezhet, az embryo kimutathatóan gyakrabban ágyazódhat be a méh üregén kívül, ami méhenkívüli terhesség előfordulását okozhatja.

„Spirált” csak nőgyógyász helyezhet fel. Bár több típus van forgalomban, a legtöbb tapasztalat, a Copper T típusú „spirálokkal” van, ezért rendelőnkben ilyen típusú eszközöket használunk.

Az eszközzel kapcsolatban bővebb információért kattintson ide!

Méhen belül alkalmazható fogamzásgátló eszközök másik nagy csoportjába a méhen belüli fogamzásgátló rendszer a Mirena tartozik.

A Mirena egy néhány cm nagyságú műanyagból készült T-betűt formáló méhen belüli eszköz. Függőleges szára egy hengert hordoz, ez tartalmazza a levonorgestrel nevű hormont, a vízszintes karok a méhen belüli rögzítését szolgálják. A rendszer állandó koncentrációban levonorgesztrelt bocsát ki, ennek mennyisége igen csekély (kb.20 mikrogramm/nap).

A Mirena egyrészt azáltal akadályozza meg a terhességet, hogy a méh nyálkahártya megvastagodását gátolja, másrészt a méh nyakcsatornájában a normál nyákot vastagabbá teszi, így a spermiumok sem képesek a méh üregébe feljutni. Ugyanilyen okok miatt a felszálló fertőzés kialakulását is hatékonyan képes megelőzni.

A fogamzásgátlásban a Mirena éppolyan hatásos, mint a napjainkban alkalmazott leghatékonyabb réztartalmú méhenbelüli eszközök, vagy a szájon át szedett fogamzásgátlók. Pearl-indexe 0,1.

A Mirena már 3 hónap után a menstruációs vérzés jelentős csökkenését okozza. Néhány páciensnek teljesen elmaradhat a menstruációja.

A Mirenát a menstruáció kezdetétől számított 7 napon belül javasolt felhelyezni. Szülést követően 6 hét elteltével történhet meg a méhen belüli rendszer felhelyezése.

Külön megemlítendő az eszköz rendkívüli előnye endometriozis esetén. A témával bővebben az alábbiakban foglalkozunk….

Az eszköz hivatalos oldalát itt érheti el.

jelentkezés méhen belüli fogamzásgátló eszközre