Ovuláció stimulálása hormonokkal

A hormonális kezelés a első számú kezelési mód a meddő nők kezelésében. Ezek a gyógyszerek vagy ovulációt váltanak ki, vagy szabályozzák az ovulációt. Általánosságban hasonlóan működnek, mint a természetes hormonok: a follikulus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH), és így idézik elő az ovulációt. A gyakrabban alkalmazott gyógyszerek az alábbiak lehetnek:

Clomiphen citrát. Ezt a gyógyszert szájon át kell szedni. A tabletta segítségével a hipofízis több FSH és LH hormont fog felszabadítani, ami aztán elősegíti a peteérést. Alkalmazásakor mindig gondolni kell arra, hogy a méh nyálkahártya növekedésére kedvezőtlen hatása van.

A gyógyszer mellékhatásai csekélyek, ára kedvező. Szokásos alkalmazása a ciklus 2.-3. napjától kezdődik és 5 napon keresztül tart. Adagja : 2×1 tabl.

Humán menopauzális gonadotropin (hmCG)/rec FSH. Ezt a hatóanyagot csak injekció formájában lehet a szervezetbe bejuttatni. Közvetlenül a petefészkeket stimulálja és okoz többes tüszőnövekedést. A régebbi készítmények tisztított humán FSH-t és LH-t tartalmaztak, a jelenleg széles körben alkalmazottak un. recombináns technikával előállított 100 %-os FSH ill. LH tartalmúak. A készítményeket jó adagolhatóságuk (önadagolásra alkalmas beadó tollak), nagy tisztaságuk (recombináns technológia) miatt előszeretettel alkalmazzuk, egyetlen hátrányuk a meglehetősen borsos áruk. (30-40.000 Ft/kezelési ciklus)

Humán choriogonadotropin hormon (hCG). Ha ovulatio indukciót alkalmazunk általában ezzel a vegyülettel idézzük elő a petesejtek kiszabadulását. Kizárólag injekció formában hozzáférhető, szokásos adagja 10.000NE im. Természetesen ez a hormon is van rekombináns formában is.

Progeszteron származékok: Ha többes peteérést idézünk elő, a létrejövő terhességet annak korai szakaszában indokolt progeszteron támogatásban részesíteni. A készítmények között vannak szájon keresztül alkalmazható tabletták, valamint a hüvelyben használatos tabletták ill. gélek. Ha a hüvelyben alkalmazzuk általában nem tapasztalunk mellékhatásokat még nagyobb dózisok esetén sem, nem mellékesen a felszívódásuk is hatékonyabb.

Kiegészítő kezelések:

Metformin. Ez a szájon át kapható gyógyszer az ovuláció elősegítésére használatos. Akkor alkalmazzák, ha a meddőség hátterében az inzulin rezisztenciát tartják a fő oknak. Inzulin rezisztencia játszhat szerepet a policisztás ovárium szindróma kialakulásában is.

Bromocriptin. Ez a gyógyszer azon hölgyeknél lehet előnyös, akiknek menstruációs ciklusa a magas prolaktin szint miatt szabálytalan. Ez az a hormon, ami stimulálja szülés után az anyatej termelődését. A bromocriptin megakadályozza a prolaktin termelést.

A témában Dr.Fekete István előadása itt látható: megnézem.

 

jelentkezés ovuláció stimulálásra