Immunológiai problémák

Magyarországon a terhességek 10-15%-a vetéléssel végződik, ez 9-14000 spontán abortuszt jelent évente, 70%-uk a terhesség első harmadában zajlik le. Az esetek 10-20%-ában azonban a gondos kivizsgálás ellenére tisztázatlan marad a kiváltó ok. Ha már minden vetéléshez vezető problémát kizárunk, gondolnunk kell az immunológiai probléma lehetőségére. Az eltérés kihathat a szervezet egészének működésére, vagy csupán egy-egy a fogantatáshoz szükséges szerv működését befolyásolja, esetleg tünetmentes autoantitest pozitivitásra derül fény, melyek pontos jelentősége egyelőre nem tisztázott.

Az immunológiai eltérések tisztázására végzett laboratóriumi vizsgálatok különböző antitestek jelenlétét keresik, valamint kiterjednek a pajzsmirigy hormonstátusz ellenőrzésére is.

A kezdeti vizsgálatok alapján jelentőséggel bírhat a spermiumellenes antitestek magas jelenléte a női szervezetben, de az ANF positivitásnak (anti nuklearis factor – a szervezet autoimmunitásának fokmérője) is lehet jelentősége. Külön fejezetet érdemelne az SLE-nek nevezett (Szisztémás Lupusz Erythematózus) az egész szervezetet érintő autoimmun folyamat.Ilyen esetben a beteg szervezetet a terhességet úgy fogja fel, mint egy idegen szervezetet, és megpróbálja „kilöki” magából azt.

Hasonlóképpen vizsgálandó az antikardiolipin antitestek szintje, az antiB2GPI V., valamint az annexin V. Ezen értékek emelkedése esetén, a terhesség védelmében alacsony molekulasúlyú vérhígítók esetleg szalicilát kezelés indokolt.Pajzsmirigy hormonszint eltérés vagy pajzsmirigy elleni antitest pozitivitás esetén hormonpótló kezelés javasolt.

Mára már nyílvánvalóvá vált, hogy az immunológiai vizsgálatoknak helyük van a problémás terhességek kivizsgálásában.