Hyperprolactinaemia

A prolaktin egy az agyalapi mirigyben termelődő hormon. Élettani szerepe szerint a terhesség alatt több más hormonnal együtt részt vesz az emlőmirigy kiépülésében, illetve szoptatás során serkenti a tejelválasztást. A szülés után gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést. Abban az esetben ha menstruációs zavar, meddőség áll fent indokolt a hormonszint meghatározása.

Emelkedett prolaktinszint következtében nőkben elmarad vagy rendszertelenné válik a menstruáció, megduzzadnak az emlők, tejcsorgás is kialakulhat. Ez a meddőség egyik oka lehet.

Sok természetes tényező hatására emelkedhet a szintje, ilyen állapot lehet a szoptatáson kívül a stressz, alvás, a csökkent vércukorszint vagy erős fizikai aktivitás. Egyes gyógyszerek, például ösztrogének, nyugtatók, egyes gyomorvédő szerek, kábítószerek is fokozhatják a termelődését. Kóros esetben az agyalapi mirigy jóindulatú hormontermelő daganata áll a háttérben – a mikroadenómák viszonylag gyakori leletek – de csökkent pajzsmirigyműködéskor, vese- és májelégtelenségben, policisztás ovárium szindrómában, herpes virus fertőzéskor, mellkasi sérülés esetén is emelkedhet a szint.

Dr. Fekete István a témával foglalkozó előadása itt…