Hiszteroszkópia

Kis megterheléssel járó diagnosztikus, esetenként terápiás beavatkozás, melynek lényege, hogy a méh üregébe vékony átmérőjű kamerát, illetve beavatkozásokra alkalmas apró eszközöket vezetünk be. Ezzel a módszerrel vérzészavarok, meddőség, ismétlődő vetélések okának tisztázása lehetséges. Minden esetben indokolt a beavatkozás elvégzése ha a páciens IVF-re készül. A módszer alkalmazásával olyan elváltozásokat is fel lehet ismerni, melyeket más eljárások (pl. az ultrahang vagy a méhűri kaparás) nem tudnak kimutatni (pl. polipok, fejlődési rendellenességek vagy korai stádiumban lévő daganatok).

Az eljárás

Az apró kamerát tartalmazó műszert vezetünk át a hüvelybemeneten és a méhnyak csatornán keresztül a méhbe, melyet ennek során folyadék bejuttatásával kitágítunk. Az eljárás során a méh belső felületét és a méhnyálkahártyát pontosan és alaposan megvizsgálhatjuk.

A hiszteroszkóp segítségével speciális műszereket (kisebb fogókat/csipeszeket) juttathatunk a méhbe, melyekkel könnyen és fájdalommentesen vehetünk szövetmintát mikroszkópos vizsgálathoz. Amennyiben a diagnosztikai tükrözés során eltérésre derül fény – polipok, miómák vagy méhüregi sövény kiirtása szükséges, operatív beavatkozás végzendő. Kisebb eltérések esetén az kivitelezhető a diagnosztikus beavatkozás során, azonban komolyabb, de operálható elváltozásokat un.operativ beavatkozással végezzük. Ilyen esetben vastagabb átmérőjű speciális eszközöket használunk.

A méhtükrözést fájdalomcsillapítással végezzük. Ez általában rövid altatással társul. A beavatkozás – amennyiben azt egyéb kezelésekkel nem kell kombinálni – egy napos kórházi tartózkodást igényel.