A coeliakia
A coeliakia (más néven gluténszenzitív enteropathia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarához vezető betegsége, melyet genetikailag fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt glutén idéz elő. A coeliakia patogenezisében genetikai, környezeti és immunológiai tényezők játszanak szerepet: a jelenlegi álláspont szerint a kórképet, melynek lefolyása és aktivitása külső, étkezéssel bevitt fehérjétől függ, autoimmun patomechanizmusú szisztémás betegségnek tekintjük.Csökkent fogamzóképesség, ismétlődő vetélések, kis születési súlyú újszülöttek. Csak három ok, amiért érdemes arra gondolni, hogy betegünk coeliakiában szenvedhet, különösen akkor, ha gyomor-bélrendszeri tünetek is mutatkoznak. Ez az alattomos autoimmun betegség könnyen becsaphatja az orvost. Tudni kell, hogy az érintettek nem ehetnek búzából, árpából vagy rozsból készült ételeket. A kórkép jellegzetessége a vékonybél-nyálkahártya felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezető gyulladásos károsodása, amelyet a táplálékban található glutének okoznak. Meglepő, de ebben a genetikailag fogékony személyeknél kialakuló, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő felnőttek felénél nincsenek klasszikus emésztőrendszeri tünetek. Esetükben a kórkép osteoporosis vagy meddőség képében nyilvánulhat meg. Ráadásul a betegség sokkal gyakoribb, mint azt korábban gondolták. A nem megfelelő immunválasz nem áll meg ezen a ponton. A plazmasejtek búzafehérjék elleni antitesteket kezdenek termelni, melyek szerepet játszhatnak a kórkép bélrendszeren kívüli megnyilvánulásaiban.