Fogamzásgátlási tanácsadás

Az optimális fogamzásgátló módszer biztonságos, könnyen alkalmazható, hatása gyorsan felfüggeszthető, ugyanakkor ha mégis terhesség alakul ki nincs magzatkárosító hatása.

Valamely módszer megbízhatóságát az un. Pearl-index mutatja meg. Ez azt jelenti, hogy a módszert alkalmazva 100 nő között, egy év alatt hány terhesség jön létre. Értéke minél alacsonyabb, annál biztonságosabb a fogamzásgátló módszer.

Alkalmazható módszerek:

Hőmérőzéskor az ébredési hőmérsékletet kell megmérni minden reggel lehetőleg ugyanabban az időben. A peteérés napján a hőmérséklet csökken majd néhány nap után emelkedik, ennek a harmadik napjától a szexuális élet biztonságosnak mondható.

Naptár – módszer alkalmazásakor az első menstruációs naptól számított 14. nap van peteérés, ezt megelőző és utána levő 2-3 napban kerüljük a közösülést.

Megszakítás módszer: A partnernek a hímvesszőt a magömlés előtt ki kell venni a hüvelyből. A módszer jól összeszokott pároknak javasolható, azonban miután a magömlés előtt is előfordulhat un. split ejaculatio, nem túl biztonságos.

Barrier módszer – Biztonságos, Pearl-indexe 2-10 között mozog helyes használat esetén. A terhesség elleni védelmet az ondó hüvelybe való bejutásának megakadályozásával, valamint igen gyakran spermicid bevonattal éri el. Fontos előny, hogy megakadályozza a szexuális úton terjedő betegségek (STD – sexually transmitted disease) terjedését is, mint például a clamydia, ghonorrhea, syphilis, HPV, HIV, CMV, trichomonas, hepatitis stb. Használata egyszerű és könnyen beszerezhető.

A spermicidek patikában vény nélkül beszerezhetőek, hab, tampon vagy krém formában kaphatóak. A közösülés előtt negyed órával kell a hüvelybe felhelyezni.

A spiral vagy hurok olyan nőknek ajánlott, akik már szültek. Felhelyezésére általában röviddel a menstruatiot követően vagy a menstruáció ideje alatt kerülhet sor. Rendszeres ellenőrzés mellett évekig a méh üregében maradhat. Az eszköz megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

Külön említést érdemel a hormontartalmú intrauterine eszköz. Magyarországon MIRENA néven van forgalomban.

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták igen megbízhatóak, (Pearl-indexük 0,005-0,5.), és a mai csökkentett hormontartalmú készítmények pedig a mellékhatások tekintetében nagyon kedvezőek. A tablettákat általában 21 napon keresztül kell szedni, majd 7 nap szünet következik. Használatuk előtt nőgyógyászati kivizsgálás szükséges, hogy a legmegfelelőbb készítmény kerüljön használatra.

Magyarországon forgalomban lévő készítmények listája: “EXCELL TÁBLÁZAT.FOGAMZÁSGÁTLÓK”