Életünket mentheti meg az ultrahang

Napjainkban már szinte elképzelhetetlen egy kivizsgálás sorozat, amelyben ne szerepelne ultrahangos kivizsgálás.

Az 1970-es években terjedt el az orvosi gyakorlatban. Az egészségszűréseken, kivizsgálások során egyre többször alkalmazzák az ultrahangot. Ma már a korai felismeréshez szinte elengedhetetlen és teljesen fájdalom és kockázatmentes eljárás. A vizsgálatok során az orvosunk pontos információt kap a vizsgált területről.

A kivizsgálások során a kialakult daganatot már pár milliméteres méretében felfedezhetik, ezért a teljes gyógyulás esélye nagyobb, mint egy későn felfedezett nagyobb daganatnál. A pár milliméteres daganat még eltávolítható egy kisebb műtéttel, de a nagyobb daganatok gyógyítása utókezelése jóval megterhelőbb a betegek és hozzátartozóik számára egyaránt.

Nőgyógyászati alkalmazása

Nőgyógyászati vizsgálatok során az előforduló elváltozásokat hasi vagy hüvelyi ultrahanggal lehet megállapítani.

Az ultrahang segítségével kimutathatók szervezetünk minden területén a daganatok, ciszták, fejlődési rendellenességek. A nőgyógyászatban a vizsgálatok segítségével állapítják meg a terhességet már a 16-17-ik naptól. A terhesség folyamán, nyomon követhető a magzat érettsége, fejlődése, megállapíthatják, hogy nincs-e fejlődése rendellenessége. A nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok segítenek kivizsgálni a meddőség okát, nőgyógyászati betegségeket, daganatokat.

A leggyakrabban előforduló elváltozások melyeknél az ultrahang ad tájékoztatást:

Méhtest polypusa: jóindulatú daganat. A méhszájból kilóg, ezért könnyen felismerhető. Eltávolítása nem elegendő a méhkaparás is mindig szükséges. Idősebb korban fordul elő. A legjellemzőbb tünete a rendellenes vérzés.

Petefészek cysták: az ovárium jóindulatú daganata. Mérete különböző lehet, nyomon követése szükséges. Tünetei a vérzési rendellenesség, alhasi fájdalom.

Myoma: a leggyakrabban előforduló jóindulatú elváltozás. Tünetei az erős fájdalmas menstruáció illetve a rendellenes vérzés. Meddőséget okozhat.

Endometriózis: A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül, és vérzés formájában leválik. Az endometriosis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül. Ultrahang vizsgálattal feltérképezhetőek az endometriózis szigetek a hasüregben.

jelentkezés ultrahang vizsgálatra