Változókori panaszok

A menopauza szó szerinti jelentése: a menstruáció vége. Sokakat ez pánikkal tölt el, mert úgy érzik, vége a nőiességüknek, másoknak ez inkább megkönnyebbülés, mert már nem kell a terhesség és a menstruáció miatt aggódnia.

A menopauza egy természetes folyamat, mely azt jelzi egy nő számára, hogy a termékenység ideje lejárt. A befejeztét megelőző pár évben már egyre ritkábban és rendszertelenebbül jelentkezik vérzés. Akkor beszélhetünk arról, hogy vége, ha már egy évig nincs vérzés.

 

A menopauza nem az élet végét jelzi!

A hormonális változások során kialakult tünetek kezelhetőek életmódváltással, vagy gyógyszeres kezeléssel. Azzal, hogy már nem a terhességtől félünk, vagy menstruációs gondokkal küzdünk, eljön az az időszak, amikor felszabadultan élvezhetjük nőiességünket és a szexuális életet.

 

Menopauza tünetei

A 30-as életévek végén csökkenni kezd a szervezet ösztrogén és progeszteron termelése. Kevesebb petesejt szabadul ki és egyre kiszámolhatatlanabb az ideje is. A menstruáció hossza, erőssége szintén megváltozik.

A menopauza többnyire 48 és 52 éves kor között alakul ki melynek jelei a hőhullámok, rossz közérzet, alvászavar, érzelmi labilitás.

Vannak tünetek, amelyek a menopauza után alakulnak ki. Ilyenek például a hasi típusú elhízás, hajhullás, hüvelyszárazság. Ajánlott orvoshoz fordulni, ha zavaró a rendszertelen menstruáció, a hőhullámok, rosszullétek, valamint ha a menopauza után vérzés tapasztalható.

 

Menopauza kezelése

Elsősorban ösztrogén hormonpótlással csökkentik a menopauzával járó kellemetlen tüneteket, gyógyszerek, tapaszok segítségével.

 

Alternatív gyógymódok

Alternatív gyógymódként ajánlják még a fitoösztrogéneket tartalmazó természetes anyagokat, növényeket. Mielőtt azonban bárki elkezdené az alternatív kezelést, mindenképp beszélje meg kezelőorvosával! Ugyanis kölcsönhatásba léphetnek és mellékhatásaik lehetnek az orvos által felírt gyógyszerrel.

Alkalmazkodjon az életvitelével a megváltozott helyzetre. A hőhullámok elkerülésére öltözködjön rétegesen, sportoljon. A hüvelyszárazságra használjon síkosító szereket. Az alvászavarokra odafigyelve kerülje a koffeint, sportoljon rendszeresen. Vizelettartási problémájára alkalmazza az orvosával megbeszélt tornát, gyógyszert.

 

Ami viszont mindezek mellett nagyon fontos, hogy járjon rendszeresen a szűrővizsgálatokra!

jelentkezés nőgyógyászati vizsgálatra