A legtöbbször előforduló hüvelyfertőzések

Étkezésünk, szervezetünk hormonális állapota, bizonyos gyógyszerek, vagy tisztálkodószerek felboríthatják a hüvelyben előforduló baktériumok összetételét, egyensúlyát.

A hüvelyben a legfontosabb baktériumok közé tartozik a lactobacillus, mely védelmet nyújt a fertőzésekkel, baktériumokkal szemben.

Hüvelyfertőzések okai

A baktériumok összetételét számos tényező befolyásolja. Mint például az étkezésünk, bizonyos gyógyszerek, egyes tisztálkodószerek.

A havi vérzés során is számtalan lehetőség adódik a fertőzésre. A végbél közelsége is a fertőzés forrása lehet.

A nemi élet során szintén folyamatosan baktériumoknak van kitéve a hüvely. A meleg, jó vérellátású környezetben ezek a baktériumok könnyen el is szaporodhatnak.

Hüvelyfertőzések tünetei

A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, illata megváltozik. Normál állapotban színtelen, szagtalan, csekély mennyiségű. Fertőzés esetén a szeméremtest kipirosodik, viszket a váladék maró hatása miatt.

Betegségek, melyek hüvelyfertőzést okoznak

Bakteriális vaginosis. A lactobacillusok száma jelentősen csökken, a pH érték megemelkedik, így azok a baktériumok, melyek csak kis mennyiségben vannak jelen a hüvelyben, elszaporodnak.

E fertőzés tünete, hogy a hüvelyfolyás felerősödik, kellemetlen szagúvá és szürkés-fehér színűvé válik. Kezelése azért fontos, mert továbbfertőződés okozhat méhnyálkahártya-gyulladást illetve kismedencei gyulladást.

Ha terhesség idején alakul ki a fertőzés, akkor idő előtti burokrepedést okozhat, ezáltal koraszülés következhet be.

Gombás hüvelyfertőzés (candida). A leggyakoribb hüvelyfertőzések közé tartozik, szinte minden nyolcadik nő szenvedett már tőle legalább egyszer.

Tünetei alapján feltűnő. A hüvelyváladék mennyisége jelentősen megnő, fehéres-sárgás színűre változik. Ha a fertőzés már régóta fennáll, akkor a folyás még bővebbé és tejszerűvé változik és a szeméremtesten égő viszkető érzést okoz. A fertőzés többször is visszatérhet. Ha ez egy éven belül többször is előfordul, akkor az immunrendszer-elégtelenséget is ki kell vizsgálni.

Bár ezek nem nemi betegségek, mégis nagyon fontos, hogy ha kiderül, hogy ilyen fertőzése van egy nőnek, akkor a partnert is kezelni kell. Bár a férfiaknak nem okoz panaszokat, de visszafertőzhetik partnereiket, mely újra a kellemetlen tünetekhez vezet.

jelentkezés vizsgálatra