A Chlamydia

A chlamydia a sejtjeinkben élősködő parazita, mely szexuális úton terjed. A leggyakoribb nemi betegségek közé tartozik, a meddőség kialakulásánál vezető okként szerepel.

A szexuálisan aktív emberek 4-19 százaléka fertőzött a világban. Mivel sokáig tünetmentes, ezért a betegség sokáig elhúzódhat, mire szembesülünk a fertőzés tényével. Tünetmentessége miatt a szövődményei is könnyebben ki tudnak alakulni. Ilyen a méhen kívüli terhesség, meddőség, méhgyulladás, végbélgyulladás, kötőhártya gyulladás. Férfiaknál prosztatagyulladást, valamint a termékenység csökkenését is okozhatja.

Szemhegesedés, vakság. A trachoma a szem súlyos fertőzése. A kötőhártya gyulladása, kezdetben erezettsége, később csomók képződése és hegesedés jellemzi, ami a szaruhártyára is ráterjedve vaksághoz vezethet. Szennyezett kéz, közös törölköző, szemfesték használatával terjed.

Kötőhártya-gyulladás. A D-K szerotípusok okozta kötőhártya gyulladás enyhébb lefolyású, nem jár hegesedéssel. Felnőtteknél heveny, egyoldali, csomós kötőhártya-gyulladás a jellemző, nyákos-gennyes váladékozással, míg újszülöttekben kétoldali, bőséges váladékozással járó gyulladás alakul ki.

Tüdőgyulladás. A csecsemők tüdőgyulladása fokozatosan kialakuló tünetekkel jár. Kezdetben az orrlégzés nehezített, majd egyre erősödő légzési nehezítettség, szapora légzés jelentkezik, végül az étkezést és alvást egyre inkább zavaró köhögés. Láz általában nincs. Kezeletlenül akár hat hétig is eltarthat.

Méhnyak gyulladás. A méhnyak gyulladására (cervicitis) nagyobb arányban a tünetmentesség jellemző, gyakran a rutin nőgyógyászati vizsgálat is negatív eredményt hoz. Tünetek esetén nyákos-gennyes hüvelyi folyás és a méhnyak vérzékenysége jellemző.

Húgycsőgyulladás. A húgycső gyulladása (urethritis) mindkét nemben létrejön. Fájdalmas vizeletürítés és változó mennyiségű váladékozás jellemzi. Kezeletlenül is gyógyulhat pár hét alatt, de ilyenkor nagyon gyakran kiújul a betegség.

Chlamydia megelőzése, gyógyítása

A kezelés antibiotikumok alkalmazásával megoldott.

Herpes, Gardnerella,Candida

A felsorolt fertőzések a szexuális úton terjedő betegségek csoportjába tartoznak. Szerencsére komoly következmények nem alakulnak ki, de jelenlétük, időnként nehezen gyógyuló nőgyógyászati fertőzések oka. Speciális tüneteik mellett, un. STD panel vizsgálatakor könnyen diagnosztizálhatóak, kezelésük megoldott.

Trichomonas kimutatása

A trichomonas fertőzést mikroszkóppal lehet kimutatni. Legfőképpen nemi úton terjed, kellemetlen tüneteket okozva.

A betegség kórokozója a Trichomonas vaginalis ostoros egysejtű élőlény. A női és a férfi nemi szervek hámsejtjeiben telepszik meg, míg a nőknek igen jellegzetes, addig férfiakban általában nem okoz tünetet. Legfőképpen nemi érintkezéssel, de esetenként uszodában, közös WC használattal is terjed.

Tünetei

Nőkben gyakran kellemetlen szagú, zöldes-sárgás színű hüvelyfolyást okoz, amit a külső nemi szervek égő érzése kísér. Vizelési zavar is föllép és a közösülés fájdalmas lehet.

A fertőzést a hüvelyi kenet mikroszkópos vizsgálatával vagy tenyésztés segítségével mutatják ki. Mikroszkóp alatt a hüvelyváladékban jól láthatóak a jellegzetes alakú, gyorsan mozgó kórokozók. Gyógyszeres kezelésre a panaszok néhány nap alatt elmúlnak, de az újrafertőződés megelőzésére itt is fontos a partner egyidejű kezelése.

jelentkezés chlamydia vizsgálatra