PCOS

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) az egyik leggyakoribb oka a női meddőségnek.

Hátterében egy igen összetett anyagcsere-zavar áll, amely elsősorban a szénhidrát anyagcserét érinti, amennyiben nem foglalkozunk vele, elhízást, magas koleszterinszintet és másodlagos diabéteszt okozhat, vérnyomás-problémákat, vérkeringési zavarokat idézhet elő.

A PCO jellemző tünetei : rendszertelen vagy hiányzó menzesz, pattanásos bőr, fokozott szőrzetnövekedés, hajhullás, elhízás, magas vérnyomás. A laboratóriumi vizsgálatokban mindezek mellett emelkedett inzulinszint mérhető, inzulinrezisztencia diagnosztizálható.

A betegség általában öröklődik, ezért érdemes figyelni arra, hogy a szüleink, nagyszüleink, szüleink testvérei között előfordult-e ez a tünetegyüttes.

A PCO szindrómának kialakulásában nagy szerepe van az inzulin rezisztenciának.

Az inzulin szerepe az, hogy a vércukorszintet szabályozza. Mikor táplálékot veszünk magunkhoz az insulin szint megemelkedik, ha értéke tartósan magasan marad túlzott férfihormon (androgén)-termelődésre ösztönzi a petefészkeket. Ahhoz, hogy egy egészséges peteérés végbemenjen, megfelelő arányban kell lennie a petefészek által termelt androgén – illetve az ösztrogén szinteknek. A PCO-s betegeknél az androgének aránya túl magas, ezért a petesejtek nem tudnak teljesen megérni, és a tüszőrepedés is elmarad. Az érésben megrekedt tüszőket cysztáknak nevezzük, a petefészek kéreg alatt maradnak és számuk többszörösére nő. Ennek eredményeként a petefészek megnagyobbodik (a normálisnál 1,5-3-szor nagyobb) így könnyen tapinthatóvá válik a fizikális vizsgálat során.

Hüvelyi UH vizsgálat számos, 10 mm-nél kisebb méretű cystát igazol a petefészkekben, jellegzetes kerékkülő rajzolatot adva az ovariumnak.

PCO

A ciklus 3. napján mért hormonszint alapján lehet eldönteni, hogy tényleg PCOS-ről van-e szó. Az eltérésre jellegzetes az FSH/LH arány eltolódása. Szükséges a szénhirdát anyagcsere vizsgálata is, ehhez terheléses vércukor szint meghatározás és inzulin szint mérés szükséges.

Számos esetben csupán a tünetek és nem a kiváltó okok kezelésére koncentrálunk.

A legtöbb esetben a súly csökkenésével a hormonszintek normalizálódnak, és szerencsés esetben a peteérés is beindulhat. Ehhez életmódváltásra van szükség. Az esetlegesen fennálló inzulinrezisztencia, és magas koleszterin értékek miatt zsírszegény, alacsony glükémiás indexű szénhidrátokra épülő diétát, és rendszeres mozgást javasolnak.

Azoknál a hölgyeknél akik nem akarnak a közeljövőben gyereket fogamzásgátló tablettát alkalmazunk. A fogamzásgátló rendszeressé teszi a ciklust, csökkenti a túltengő férfihormonokat, a zavaró külsődleges jegyeket megszüntetheti.

Az anti-androgén tartalmú fogamzásgátlók segíthetnek a teherbeesésben is, néhány hónapos szedése alatt a hormonszintek csökkennek, ezért előfordulhat, hogy hirtelen abbahagyásával rögtön bekövetkezik a peteérés és így a terhesség.

Ha a PCO- gyermektelenséggel párosul, akkor nem csak a külsődleges tünetek enyhítése a cél, hanem a peteérés beindítása válik szükségessé. Ezt a meddőségi kezelésben használt módszerekkel lehet elérni. Az első és leggyakrabban választott szer a clomifen–citrát: ismertebb nevén Clostybegyt tabletta az agyalapi mirigy serkentésével aktiválja a petefészkek tüszőtermelését. Hátrányai, hogy a PCO-s petefészek könnyen túlstimulálódik, és egyszerre 8-10 tüsző is megérhet, ami nem kívánt ikerterhességhez vezethet.Miután használata során elvékonyítja a méhnyálkahártyát a kezelések alatt kiegészítő progeszteron támogatás indokolt. Ha 3 ciklus alatt nincs siker, mindenképpen készítményváltás vagy módszerváltás indokolt.

Ilyen módszerváltás lehet a petefészek-drilling, ahol endoszkopos műtét során a petefészek felszínén, a kérgi részen apró tűszúrásokat ejtünk. Ekkor a petefészek működése átmenetileg normalizálódik, beindulhatott a peteérés. Az eredmény sajnos csak átmeneti 1-1,5 éves megoldást jelent, utánna a tünetek újra jelentkeznek.

Cukorbetegségre használatos gyógyszerek (metformin) alkalmazása az utóbb években terjedt el a PCOS-betegek körében. Abból kiindulva, hogy többnyire inzulin-rezisztencia áll a háttérben, jelentősen segíthet a tünetek megszüntetésében, és a ciklus rendszeressé is vállhat, a petefészek-működés beindulhat. Általában pár hónapos (fél év-év) szedés után kezdi kifejteni a hatását.
A metforminnak emellet más hasznos “mellékhatásai” is vannak: növeli a teherbeesés esélyét, csökkenti a terhességi diabétesz kialakulását, a vetélés esélyét. A készítményt csak endokrinológiában jártas szakember írhatja fel.