PCO

A meddő párok nőtagjainál kb. 20-30%-ban előforduló kórkép. A kórképet jellegzetes ultrahangkép, laborlelet és tipikus testi tünet-együttes alapján diagnosztizáljuk.

Az ultrahangképen látható a megvastagodott kérgű petefészek, és az alatta gyöngysor-szerűen elhelyezkedő meg nem repedt és elsorvadt tüszők sora.

A kórkép kialakulását a szénhidrát anyagcsere zavar mellett, a nemi működést irányító hormonok egyensúlyának felborulása okozza. A jellegzetes anyagcsere változások laboratóriumi tesztekkel könnyen diagnosztizálhatóak.

Tünetek:

  • vérzészavar – ritka menstruáció
  • a menstruáció hiánya
  • testsúlynövekedés
  • zsíros, pattanásos bőr
  • fokozott szőrzetnövekedés, hajhullás
  • meddőség

A betegség kezelése attól függ, hogy meddőséggel párosul vagy sem. Családtervezési szándék nélkül gyógyszeres kezelés ajánlott,melynek célja a testi tünetek visszaszorítása,a fennálló anyagcserezavar megszűntetése.

Családalapítási szándék esetén a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően operatív és gyógyszeres kezelés kombinációjával érhetjük el a legjobb eredményeket.

Műtéti kezelés során laparoszkópia segítségével „drilling” módszerrel elvékonyítjuk a petefészek megvastagodott kérgi részét és eltávolítjuk a felszaporodott sorvadt tüszők tartalmát, esélyt és helyet adva a frissen érő tüszők normál növekedésének. A beavatkozás után a hormonális egyensúly eltolódásai napokon belül elkezdenek rendeződni, a megnövekedett férfihormon szint drámai csökkenést mutat és a cikluszavar rendeződik.
A beavatkozást követően egy meddő páciensnél akár a spontán terhesség lehetősége is fennáll. A műtét után a petefészkek gyógyszeres stimulációját végezzük. A leggyakrabban tapasztalt diabeteshajlam és inzulinresistencia miatt metformin kezelés indokolt.