Pajzsmirigy problémák: Hypothyreosis

A pajzsmirigy alulműködése gyakori probléma a termékeny életkorban lévő hölgyek körében. Jellegzetes változásokat okozhat a női menstruációs ciklusban: szabálytalan vérzések, szokatlanul erős menstruáció vagy a menstruáció teljes elmaradása jellemzi. A pajzsmirigy alulműködésre utalhat más jellemző tünet is, mint például a fáradékonyság vagy a szokatlan súlygyarapodás. A pajzsmirigy működés zavara gyakran okoz gyermektelenséget ezért a meddőségi kivizsgálás alapvizsgálatai között a pajzsmirigy hormonok meghatározása elengedhetetlen.

Igazolt alulműködés esetén szükséges a hiányzó pajzsmirigy hormonok pótlása – erre a pajzsmirigy által termelt hormonal azonos, úgynevezett levothyroxin szolgál. A gyógyszer teljes mértékben biztonságosan alkamazható a terhességre készülődve illetve a terhesség alatti pajzsmirigy hormonpótló kezelésre. Jelen ismreteink szerint nincs mellékhatása sem az anyára, sem a magzatra nézve, függetlenül a dózisától.

Hyperthyreosis: a pajzsmirigy túlműködése szintén leggyakrabban a fiatal nőkben jelentkezik. Tünetei a melegségérzés, erős vagy szapora szívdobogás, idegesség, alvászavar, hányinger, de a menstruációs ciklusra is hatással lehet, szabálytalan, kis mennyiségű vérzés vagy menses elmaradása egyaránt jellemezheti.
A hyperthyreosis szintén okozhat meddőséget, vagy visszatérő vetéléseket. Ha hormonvizsgálattal igazoljuk a túlműködést,a pajzsmirigyműködést gátló gyógyszereket alkalmazhatunk, amelyek a hormontúltermelést csökkentik. Gyermekvállalás esetén a legbiztonságosabb a propilthiouracil hatóanyag-tartalmú gyógyszer. Mivel ez a szer a magzat pajzsmirigyére is hatással van, nagyon fontos, hogy szorosan monitorozzuk a pajzsmirigy funkciót, és a gyógyszer adagját annak megfelelően igazítsuk. Néhány esetben, amikor ez a gyógyszer nem alkalmazható (allergia vagy egyéb mellékhatások), szóba jöhet a pajzsmirigy sebészi úton történő eltávolítása