Hycosi

Ultrahangos méhüreg és petevezeték „átjárhatósági” vizsgálat (HyCoSy)

A szonohyszterográfia, azaz HyCoSy (Hystero-Contraszt-Sonográphia) ambulánsan elvégezhető, tehát altatást nem igénylő műtétmentes beavatkozás. Miután az esetek többségében teljességgel fájdalmatlan, a páciensek által  jól tolerálható eljárás, melynek pontossága a laparoszkópiával összehasonlítható: találati bizonyossága a műtétes módszer 85%-a.

A részletes tájékozódó hüvelyi UH vizsgálatot követően a méhüreg alsó részéig felvezetett és ott rögzített steril vékony, puha anyagú katéteren át fiziológiás sóoldatot vagy vízoldékony kontrasztanyagot juttatunk a méhűrbe, miközben a hüvelyi ultrahang segítségével követjük, amint kirajzolódik a méhüreg és a petevezetők,  majd  a folyadék ideális esetben a petevezetőkön át kijut a hasüregbe.

Az eljárás segítségével egyértelműen diagnosztizálható a petevezetékek átjárhatósága, mivel a jól működő kürtök hasüregi szájadéka körül összegyűlő kontrasztanyag egyértelműen ábrázolható. Ugyancsak nagy pontossággal diagnosztizálhatóak a méhüregi eltérések, a nyálkahártya-polipok és összetapadások, a  myomák elhelyezkedése, mérete.

A vizsgálatot, személyes időpont egyeztetést követően, a menzeszt követő héten ideális elvégezni. Nem indokolt éhgyomorra maradni, de általában könnyű étkezés javallott. Az időnként előforduló enyhe alhasi görcsök elkerülése céljából, arra hajlamos hölgyek esetén célszerű a beavatkozás előtt enyhe fájdalomcsillapító bevétele.
Amennyiben a beavatkozást követően alakul ki fájdalmas méhösszehúzódás ugyancsak szükséges lehet fájdalomcsillapító görcsoldók alkalmazása.

A vizsgálatot követően antibiotikus profilaxist javasolunk, ami csupán 2 tabletta utólagos bevételét jelenti.