Endoszkópos sebészet

Az endoscopia vagy laparoscopia olyan műtéti forma, amikor a behatolás néhány centiméteres metszéseken keresztül történik, szemben a laparotómiával amikor nagyobb hasi metszésen keresztül végezzük el a műtétet.

A laparoscopos műtétek előnye a lényegesen rövidebb lábadozási idő, ezáltal a gyorsabb visszatérés a munkába, illetve szokásos hétköznapi tevékenységekhez. A műtétet követő fájdalom lényegesen kisebb, ami előnyös a gyors gyógyulás szempontjából. A kisebb fájdalom a kisebb metszéseknek köszönhető.

A laparoscopia során a műtéti területet egy nagy felbontású kamera képén keresztül látjuk, ezért olyan elváltozásokat is észrevehetünk, melyek nyitott műtét esetén elkerülhetnék figyelmünket, illetve nem is látszanának szabad szemmel. A laparoscopia ezen előnye rendkívül fontos. A nagy nagyítás és finom műszerek segítségével a beavatkozások precízebben kivitelezhetőek, mint nyitott műtétek esetén.

A műtéti idő általában hosszabb, mint nyitott műtét esetén. Feltárási nehézségek adódhatnak a nem megfelelő műtéti előkészítés esetén. Bizonyos szövődmények ellátása kellő biztonsággal csak nyitott has mellett oldhatók meg, ilyen esetekben kénytelenek vagyunk a has megnyitására.

A beavatkozások teljesen más készségeket igényelnek, melyek elsajátítása nehéz, és időigényes.

 

Leggyakoribb laparoscopos műtéttipusok:

 

Diagnosztikus laparoscopia

Meddőség és krónikus kismedencei fájdalom esetén végzett műtét, mely során amennyiben operálható elváltozást találunk (pl.: összenövések, amiket ultrahang vagy más képalkotó vizsgálatokkal sajnos nem láthatunk) természetesen annak ellátása is megtörténik. A petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata- laparoscopos chromopertubáció -az egyik leggyakoribb nőgyógyászati endoszkopos műtét.

Cystectomia vagy adnexectomia

Törekszünk az ép petefészek állomány megőrzésére, ezért az esetek többségében csak a cysta eltávolítása történik. Rosszindulatúság gyanúja esetén (ilyenkor inkább nyitott műtétet végzünk) tanácsos a teljes petefészket eltávolítani, méghozzá úgy, hogy a cysta tartalma ne folyjék ki a hasüregbe.

Méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség az esetek döntő többségében valamelyik petevezetékben található. Nagy vérzéssel járó esetek kivételével, szinte mindig laparoscoppal operálunk. A műtét során az érintett petevezetéket általában eltávolítjuk. A szervmegőrző beavatkozások késői sikeressége (működőképes lesz-e a visszahagyott petevezeték) kétséges.

Myoma eltávolítás

Laparoscoppal mind a myomagöb kiágyazása, mind a méh eltávolítása kivitelezhető. Amennyiben a jövőben terhesség vállalása a cél, a méh megőrzésére mindent elkövetünk. Amennyiben már biztosan nem kíván több terhességet vállalni a beteg, a méh eltávolítása is szóba jön, hiszen ezáltal a későbbi kiújulás, illetve ismételt panaszok és műtét kerülhető el.. Laparoscopos műtétnél a kiágyazott myomát darabokban távolítjuk el a trokárokon keresztül. Ehhez először megfelelő eszközökkel össze kell darabolni.

Méheltávolítás

A méh eltávolítására nyitott vagy laparoscopos műtét esetén is két megoldás létezik. Az egyik megoldás szerint csak a méh testet távolítjuk el, (a myomák döntő többségében itt találhatók) és a méhnyakat megőrizzük. Csak jóindulatú elváltozás esetén alkalmazható eljárás, és csak abban az esetben ajánlott, ha a méhnyak egészséges a kismedencei szalagok épek, a méh nincs megsüllyedve. Hátránya, hogy későbbiekben a méhnyak daganatos elfajulása nem kizárható, ugyanakkor ennek esélye megfelelő szűréssel minimalizálható. Előnye a rövidebb, egyszerűbb és talán rizikómentesebb műtét és sokak szerint a jobb medencefenéki szerkezet.